EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal
Oktató képzései...

Szentpéteri Julianna

 1996 pünkösdjén szerelmes lettem. Nem egy személybe, hanem az Erőszakmentes Kommunikációba. Kiderült, hogy megéri élnem ezt a szenvedélyt, mert gyökeresen megváltoztam általa. Minden más kapcsolatomba is bevihető a belőle származó energia és mindet sokkal szebbé, élvezhetőbbé, könnyedebbé teszi.

Tanítani 2000 nyarán kezdtem és hálás vagyok, hogy így olyan munkám van, ami maradéktalanul boldoggá tesz, hisz örömmel tölt el, mikor elkezdem, megelégedettséggel, miközben végzem és sikerélménnyel, hálával, mikor befejezem.

Saját weboldal: juliannaemk.blogspot.com

FB: Elköteleződve Magamért Köztetek

E-mail: jszentpeteri@gmail.com

 

Milyen végzettségeid vannak?

Melyik településen tartasz képzést?

Mindenhol, ahova hívnak és meg tudunk egyezni közös időben :). Budapesten élek, így főleg itt dolgozom. Ugyanakkor jelenleg pl. járok rendszeresen Kecskemétre és Gödre.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

A tanfolyamokra azokat várom főleg, akik magukért, maguknak szeretnék az EMK-t. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez bármivé nőhet :). Ugyanakkor szeretettel látom az egyéb csoportokon mindazokat, akik szeretnének könnyebb, felszabadultabb, közelebbi kapcsolatot élni magukkal és másokkal. Emellett tény, hogy felnőttekkel szeretek dolgozni, mert a gyerekek szerintem tudják az EMK-t :). Az is igaz rólam, hogy szívügyem a fiatal felnőttek harmónikus kapcsolat-élése, valamint a nők boldogsága és önbecsülése.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

Bár egyértelműen nem volt könnyű a tanulás, de határozottan megérte/megéri, ezért örömet jelent számomra, hogy mások életének szebbé, könnyebbé tételéhez hozzájárulhatok azzal, hogy megmutatom, mit tanultam EMK tanítóimtól, társaimtól és saját tapasztalatból. Szeretem, hogy embereket ismerhetek meg közben és szinte pillanatok alatt bizalomtelivé válnak az új ismeretségek is.

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Küldetés? Nagy szó... (szerintem). Fontos nekem 1. a személyes felelősségvállalás (EMK értelmezésben: felismerni a szükségleteinket és elintézni, hogy kielégüljenek), 2. hogy a pár-, és családi kapcsolatok megmaradjanak, vagy visszatérjenek a kölcsönös bizalomhoz, mint alaphoz; 3. hogy a nők megtanulják megbecsülni és szeretni önmagukat, ill. szeretni és tisztelni a férfiakat. Mindezt természetesen EMK-ul ;)!

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

Mikor először hallottam Marshallt 1996 Pünkösdjén, azonnal azt gondoltam: "Én ezt tudni akarom! Milyen könnyű lesz onnantól kezdve az életem! Végre érteni fognak és én is értek majd másokat! Éljen!!" Hát így is lett: sok-sok évnyi könnyes-nevetős tanulás után... Megfogott az egyszerűsége (legalábbis akkor annak tűnt :).), hogy már másként viszonyulhatok a gyermekeimhez, szeretteimhez általa. Ami pedig talán leginkább tetszett: a köszönetnyilvánítás EMK módra. Tudatosíthatom és ki is fejezhetem elégedettségemet, amikor valami megérkezik hozzám, akár vártam, akár nem. Ráébredtem, hogy minden áldott nap sokkal több belső igényem teljesedik be, mint amennyi nem. Így fókuszt is váltottam, sokkal inkább figyelek arra, ami megvan, mint a hiányra.

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Mivel 2000 óta az EMK a kizárólagos munkám, nap, mint nap tanulom, nem csak a csoportokon, hanem az egyéni, ill. a párokkal való "fordítói" tevékenység során is. Egyre finomabb részletek válnak világossá használat közben. Időnként megnézem, más trénerek hogy dolgoznak. '96 óta fenntartom a heti találkozókat régi EMK-s barátaimmal, ahol az önmagamra tekintésben segítséget kaphatok, ha egyedül elakadnék :), ill figyelek a többiekre, hogy továbbléphessenek nehéz helyzeteikben.

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

A nemzetközi központnál akkreditációra jelölt trénerek közé regisztráltak ez év szeptemberében.

Mit tekintesz erőszaknak?

Amikor tudás és készség hiányában olyan megoldást választunk szükségleteink kielégítésére, mellyel "józanabb" pillanatainkban mi magunk sem vagyunk harmóniában.

Mit kínálsz?

EMK tanfolyamokat különböző tudásszintnek megfelelően: kezdőtől a "szuper-haladóig", tematikus csoportokat, egyéni konzultációt és mediációt. Mivel nekem az EMK úgy tökéletes, ahogy kaptam Marshalltól és Nadától (elsősorban), erősen törekszem rá, hogy úgy is adjam tovább. Tisztán, egyszerűen, csak magamon átszűrve :).

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

4 éve néhányan megkértek, tartsak nekik trénerképzést. Pár hónapnyi gondolkodás, felkészülés után igent mondtam. Ezen a csoporton fogalmazott valaki úgy, hogy szerinte én szétválaszthatatlan vagyok az EMK-tól, akár egy sárgolyóban a víz és a föld. Azt hiszem, ez igaz rólam. Azaz nincs olyan, hogy ne "használnám" (sajnálom, hogy nemlegesen fogalmazok, de talán így a legérthetőbb, amit mondani akarok) .

Meghatározó EMK élményed?

Számtalan :). Amikor 3 kisgyermekem előtt állva először buggyant ki az első "anyanyelvi szintű" EMK mondatom, hogy magamat is megleptem. Amikor az apukájukkal való gyerektartásról szóló egyezkedés közben bő 1 óra után bevillant, hogy "na most válts át EMK-ra", és a következő percben az addig feszült férfi ellazulva hátradőlt a széken és 5 perc múlva megegyeztünk. Amikor ez után a beszélgetés után Juli lányom megjegyezte: "Édesanya, ez klassz volt! Láttam, ahogy az EMK működik." Amikor szintén ő elhatározta, hogy tolmács lesz, mert saját bőrén tapasztalta, hogy közte és barátai között az EMK-s "tolmácskodás" milyen eredménnyel járt. Amikor a 2. évben (1998) a reptéren vártunk Marshall gépére, ő pedig egyszer csak eltűnt, hogy megvegye a szerintem aránytalanul drága üdítőt 3 gyermekemnek, köszönetül, hogy türelmesen várnak - ezt látva engem pedig elöntött a felismerés döbbenete, hogy én is mennyi mindent kapok tőlük. Amikor először mertek velem a gyermekeim kiabálni, mert tudták, hogy szabad, sőt bíztak benne, hogy érteni fogom, mit szeretnének mondani. Amikor Marshalltól először mertem kérni (teljes mondatban), hogy meséljen az EMK-s kudarcairól az egyenrangúság iránti szükségletem kielégítése érdekében :). Amikor Nada egyik csoportján a barátnőm azt mondta önmagáról: "most olvadt fel a szívem". Amikor egyik, életemet erősen befolyásoló utazásom során vendéglátómnak el tudtam mondani, mivel vagyok elégedetlen és végigvezettem a beszélgetésünket úgy, hogy ő, aki az ilyen feszültséggel teli helyzetektől egyébként retteget, azt mondta a végén: ez jó volt. Amikor önmagammal szóbaállva először értettem meg, hogy a "sakál" tényleg a barátom és olyan szükségletemre akarja felhívni a figyelmemet, melyet 18 éve figyelmen kívül hagytam.

Nagyon erős élmény volt 2018 nyarán a "Mentornapok" elnevezésű rendezvényünk, ahol az akkreditációra való jelentkezésünk "elbírálása" zajlott. Újabb megerősítést kaptam, hogy a Marshall által kidolgozott 4 lépést lehet természetesen használni, anélkül, hogy megváltoztatnánk.

Stb. Tényleg végtelen a sor...

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

1996 Pünkösdjén, Marshall első magyarországi látogatásakor találkoztam először az EMK-val. Az akkori konferencia szervezőcsapatának egyik alaptagja voltam. A szervezői találkozókat pillanatok alatt EMK gyakorlókörré alakítottuk, ill. már az első este megpróbálkoztam otthon a hallottakat a gyakorlatban alkalmazni :). Sejthetitek, mekkora sikerrel ;) ... Ez a minden szerdai találkozó azóta is része az életemnek, persze ma már nem gyakorló, hanem támogató-körnek hívom. Mivel otthon is azonnal EMK tanonccá váltam, '96 óta része az életemnek. Marshall egyik tréningjén kaptam az első felkérést a tanításra 2000-ben, ő biztatott, hogy csináljam, így azóta tanítom.

Kiktől tanultál?

PhD. Marshall B. Rosenberg; PhD. Nada Ignjatovic Savic; Trisch Dickinson; Doris Schwab; Edith Sauerbier; Katalin Giesswein; Fr. Christlin Rajendram S.J.; Ian Petey, Görög Julianna, Borbála és László; Jónai Éva Hava; Rambala Éva; Stasser Kata; Dr. Ruczek Éva; Roger Sanders; Ike Lasater; Ian Peatey; Emrys Schoemaker; Dr. Kamran Rahimian, Nagy Zoltán, és még rengeteg ember, akikkel együtt tanultam és akik tőlem tanultak

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

Marshall, Nada és Trisch minden itthoni tréningjén; 9 napos intenzív tréningen több trénertől; Rambala É. által szervezett kelet-európai tréneri találkozókon Lengyelországban; Nada montenegrói 1 hetes trénerképzőjén,; itthoni trénertársaimtól, amikor elmentem, hogy megnézzem, ők hogy dolgoznak; összes saját csoportomon a résztvevőktől; és nagyon sokat tanultam az általam vezetett 1-1 éves trénerképzéseken

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Itthon: Rambala Éva, Strasser Kata, Szalai Zsanett Pynky, Karmazsin Éva, Stern Szilvia, Redő Júlia, Tóth Ildikó, Eva Pénzesova, Biczók Zsófia, Sőregi Katalin, Petró Zsuzsa, Tóth Szilvia, Nagy Zoltán, Fülöp Richárd, stb.

Külföldiek: Doris Schwab, Edit Sauerbier, Ian Peatey, Giesswein Katalin

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

Használatban: mivel én eljegyeztem magam az EMK-val 1996-ban, a természetességet és magától értetődőséget. Az erős önreflexiót. Azt, hogy a hozzám igazán közel állókkal is könnyedén beszélek EMK-ul :). Megosztásban: a tudásanyag rendszerezett, könnyen érthető átadását; folyamatos szándékot a kölcsönös megértésre és egyenrangúságra; szelíd empátiát; az eredeti, megmásítatlan alapmondatok természetes használatát.

Bármi egyéb?

Az önismeret, a belső változás 1992 óta meghatározó célom. Ebben is segítséget és ajándékot nyújt az EMK. Köszönetem érte Marshallnak és saját, 23 éve töretlen elkötelezettségemnek!