EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal
Oktató képzései...

Szalai Zsanett Pynky

Kedvenc idézetem Marshall Rosenbergtől: "A legbántóbb sakálod a legjobb tanítód." Nekem mindig segít...

Milyen végzettségeid vannak?

Mindenki nagyon hivatalosan fogalmazta ezt meg, ezért az én listám is ilyen:

 

 

Melyik településen tartasz képzést?

Budapesten élek, ezért a hosszabb tanfolyamaim főleg ebben a városban vannak, de rendszeresen járok vidékre is: bárhol tartok tanfolyamot is (30 órás) és workshopokat is (1 napos, tematikus) ahová hívnak. Szeged és  Székelyudvarhely kedvenc bázisaim :)

Online is dolgozom, ezért bárhonnan elérhető vagyok.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Fő célcsoportom a családok, szülők. Kifejezetten szeretem, és jól is megy nekem a kisgyerekes anyákkal/családokkal való munka, az apákkal is remekül szót értek. A tréningjeimen rendszeresen jelen vannak újszülöttkortól kamaszkorig a gyerekek is, ennek ellenére (vagy mindemellett) már megtapasztaltan hatékonyan tudunk dolgozni. 

A kamaszokkal általában jól szót értek, ha nekik is van szándékuk az együttműködésre.

Szívesen dolgozom együtt pedagógusokkal, mert megértem és átlátom (ha napi szinten nem is tapasztalom) a problémáikat, magam is pedagógus lévén. 

Egészségügyi szakdolgozóként már fiatalon megtapasztaltam ennek a pályának a küzdelmes voltát, ezért az ő lelki egézségük és munkájuk támogatása is a szívügyem.

Természetesen várok bárkit, aki megkeres.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

Saját életemben tapasztaltam meg, hogy "megszerelni" másokat nem a hatékony megoldás. Amikor megtaláltam az EMK-t és Szentpéteri Julianna kemény munkával megtanított arra, hogyan tudok minél inkább "szerelés-" és ítélkezésmentesen élni, akkor jöttem rá, hogy így élni sokkal szabadabb, egyszerűbb, őszintébb és egyenrangú. Azt is láttam, ahogy az én változásom hatására átalakultak az emberi kapcsolataim: a többiek is elkezdtek másképp kommunikálni velem, és egyre gyakrabban jött létre win-win helyzet a korábbi vesztes-vesztes helyzetek helyett. A gyerekeimmel való kommunikációban is nagy segítségemre volt/van az EMK: a kapcsolatom velük nyílt, őszinte, és megértésre törekvő. A "gyakorló EMK-s lét" és a fejlődés nagyszerű, felszabadító és egyben nehéz a számomra. Ezért azt gondolom, hogy hitelesen át tudom adni másoknak is az EMK-val kapcsolatos tudásomat.

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Hitem szerint mindennek alapja a kommunikáció. Az emberi kapcsolatok nem létezhetnek kommunikáció nélkül, az emberek pedig kapcsolatok nélkül. Abban is hiszek - mert látom- , hogy az őszinte, egyenrangú kapcsolatok a működő/élhető kapcsolatok, és csak ezek azok, amelyekben megszületik a szeretet és a béke. Hosszú távon ennek elérésén dolgozom :) 

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

Az ragadott meg, hogy megoldást kínált azokra a problémákra, amelyekkel egész életemben küzdöttem. Azt hallottam, hogy ha így beszélek, lehet reményem arra, hogy meghallanak akiket szeretek; azt is hallottam, hogy szabad dühösnek lennem; meg hogy van választásom; hogy nincs "kell", csak a döntéseim vannak... Mit adott nekem? Adott egy új szemléletmódot; egy lehetőséget arra, hogy másmilyen valakivé építsem magam; valódi, őszinte kapcsolatokat; tudatosságot az érzések és szükségletek folyamatos monitorozásával kapcsolatban, jelenlétet a saját életemben... új, mély barátságokat... sok-sok szeretetet... nem is tudom felsorolni mennyi mindent.

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Rendszeresen járok gyakorolni EMK-t használó emberekkel és a trénertársaimmal is. Igyekszem kihasználni a lehetőségeket, ahol EMK-sokkal találkozhatom, én magam is szívesen szervezek összejöveteleket ennek érdekében. Folyamatosan tanulok a nálam tanulóktól is, akik új szemszögekkel, saját példájukkal gazdagítják a tapasztalataimat. Rendszeresen nézek videókat más trénerek tréningjeiről.

 

De legfőképpen attól fejlődöm, hogy igyekszem használni az EMK-t minden olyan helyzetben, amikor helye van.

 

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

2018. júliusától elkezdtem a nemzetközi akkreditációs folyamatomat 12 másik trénertársammal együtt, assessorom Edith Sauerbier.

Mit tekintesz erőszaknak?

Tetszik nekem az a meghatározás, hogy erőszak az, amikor valamit nem szívből tesz/ek. Ez nagyon leegyszerűsíti és érthetővé teszi ezt a fogalmat azok számára is, akik "túl szokták gondolkodni" a dolgokat. (Én is hajlamos vagyok erre.) Az én erőszak-barométerem nagyon érzékeny, ezért is törekszem arra, hogy én magam minél kevésbé legyek erőszakos... vagyis: gyakoroljam az EMK-t, legyek tudatában a lehető legtöbb pillanatban aktuálisan, hogy mire van szükségem, és tegyek érte... és már meg is cáfoltam a második mondatomat, amiben azt írtam, hogy milyen egyszerű ez az egész...

Mit kínálsz?

A "Pynky brand" komplex szolgáltatást kínál klienseinek: születés előttől (dolgozom meddő párokkal, illetve szülésre készülésben is segítek) a születésen át a babagondozás, gyermeknevelés, kötődő/válaszkész nevelés, kamaszok, párkapcsolat, szerepek... vagyis az ÉLET felmerülő problémáira segítek válaszokat találni, segítek a hozzám fordulóknak abban, hogy megtalálják a saját útjukat és/vagy ha már megtalálták, akkor rajta tudjanak maradni.

Ezt tanfolyami, workshop és egyéni formában tudom nyújtani.

 

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

Az életem működtetésére, vagyis gyakorlatilag minden kínálkozó alkalommal használom. 

Meghatározó EMK élményed?

Amikor először éreztem meg, hogy valóban egyenrangú tudok lenni másokkal, és a következő élmény a megkönnyebbülés és felszabadulság volt, amitől megváltozott az életem...

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

2010-ben találkoztam az Erőszakmentes Kommunikációval egy barátaim által szervezett tanfolyamon, ahol Szentpéteri Juliannától tanultunk. Számtalan érdekes és "furcsa" dolgot hallottam, és sokáig késztetést éreztem minél messzebbre szaladni. Aztán egyszer ráeszméltem, hogy már nemcsak "muszájból" vagyok ott, hanem mert amikor ki mertem próbálni a modellt (még csak magamon, magammal), akkor működött... és már kíváncsi voltam, mi lesz később. 

Pár évvel később, amikor Szentpéteri Julianna trénerképzőt indított, akkor váratlanul nagyot dobbanó szívvel mondtam igent a meghívásra (egyrészt boldogan, hogy lát bennem potenciált, másrészt félve, hogy mi lesz ebből...) Két évig tartott a képzés, azóta pedig rendszeres trénergyakorlón is találkozunk, amely egyben szupervízióként is funkcionál. 

Még a trénerképző első évének végén sem akartam EMK-t tanítani, de pár barátnőm addig-addig bujtogatott, míg végül nekik, szűk csoportban megtartottam az első tanfolyamot. Azóta minden tavasszal és ősszel indítok kezdő tanfolyamot, tavasszal pedig haladót is. 

Rendszeresen tartok EMK-t felhasználva tematikus workshopokat: szülésre felkészülés, gyereknevelés, kötődő nevelés és a szükségletek kapcsolata, kamaszévek megélése szülőként/kamaszként, együttMŰKÖDÉS a pár/kapcsolatokban, a stressz és a düh szerepe és átalakítása az életünkben... 

2014. óta működik nyaranta a Kompetens tábor, amely egy családi tábor, ahol délelőtt EMK tréning, délután beszélgetések, közös programok során gyakoroljuk az EMK-t.

2017. óta pedig a színFOLT színjátszó tábor egyik táborvezetőjeként kommunikációt tanítok középiskolás kamaszoknak.

Kiktől tanultál?

Mindenkinek vannak "nagy tanítói".

Az én neveim időrendben: Bondár Sándor, a nagypapám, akitől a természet tiszteletét tanultam,

Oláh Mária, akitől azt tanultam, hogyan lehet ismeretlenül megbízni valakiben és segíteni őt, ha látod benne a szikrát,

Szentpéteri Julianna, akinek saját hiteles példája nyomán elhittem, hogy én is meg tudom változtatni a saját életemet,

Jean-Luc Deconick, aki megtanított gyógyításra "használni" az érintést, hogy azoknak is tudjak segíteni, akik valamiért nem tudnak beszélni,

Michaela Mrowetz, aki a lendületével hatalmas energiákat ad akkor is, ha nincs jelen,

Dr. prof. Varga Katalin, akitől az egyenrangúságot, a praktikumot és a természetességet tanultam/om.

Szalay Attila, Juli és Emma, a "kiscsaládom", akik naponta velem vannak, és

a kutyánk Elic, aki rengeteg alkalmat adott az EMK gyakorlására.

Hatalmas hála és szeretet van a szívemben mindannyiuk felé, mert ők segítettek olyanná válnom, amilyen most vagyok: (bár nem tökéletes, de) teljes emberré.

 

Folyamatosan rengeteget tanulok a tanítványaimtól, akik a saját nézőpontjaikat, gondolataikat, reakcióikat adják a tanfolyamhoz. Nagyszerű élmény velük együtt nekem is fejlődni.

Egy ideje az életem részévé vált a székelyudvarhelyi Üvegfigurák kamasz színjátszócsoport. Tőlük olyan dolgokat tanultam és tanulok folyamatosan, ami új élményekkel és rádöbbenésekkel jár. Bennük "emberemre akadtam" az egyenrangúság, hitelesség, őszinteség építésének gyakorlásában.

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

2010-től folyamatosan Szentpéteri Julianna alap-, és haladó tanfolyama, majd gyakorlócsoport 

2013-tól 2 éves trénerképzőt végeztem 

2015, 2016. fr. Chris Rajendram tréningjei 

2016-ban Rambala Éva alap-, és haladó tanfolyama

2018. Ian Peatey budapesti haladó tréningje 

2018. Doris Schwab és Edith Sauerbier MAD

2018-tól a Nemzetközi EMK Központnál regisztrált trénerjelölt vagyok (CNVC trainer candidate), dolgozom a nemzetközi akkreditációmon

2018. Benda Rita alapozó tanfolyama 

2019. Giesswein Katalin ws

2019. Liv Larsson ws (a szégyenről)

2019. júniustól Szentpéteri Julianna egy éves Hitelesség és bizalom tréningje

2019. ősz Ondras Pribyla - Candidate-nap és EMK Túl a tréningek világán ws

2020. október Michael Dillo (a visszejelzésről)

2020. november IIT (VIC)

2020. Michael Dillo (NVC and H'oponopono)

2020. december Edith Sauerbier, Doris Schwab, Irmtraud Kauschat MAD

 

folyamatosan: EMK trénerek elérhető tréningvideói

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Szentpéteri Julianna, Stern Szilvi, Karmazsin Éva, Stasser Katalin, Biczók Zsófi, Keresztes Károly, Bende Rita, Redő Juli.

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

Erősségem, hogy gyorsan és zökkenőmentesen tudok nézőpontot váltani... az is, hogy elég bátor és merész vagyok a lehető legtöbb oldalról megvizsgálni és atomjaira szedni a konfliktusok "héjait"... az is, hogy elég alázatos vagyok másokra figyelni és másokat meghallgatni... Tudok a saját hibáimból tanulni, és azokat úgy tálalni, hogy mások is tanulhassanak belőle...

És fő erősségem a SAKÁL megélése, megértése, EMK-ra lefordítása és mindezek tanítása.

Köszönöm Ondras Pribyla trénernek, hogy rávilágított erre, mert azóta van bátorságom ezt (nem mások általam vélt elvárásai, hanem) a "saját hitelességem szerint" tanítani.

 

Bármi egyéb?

Gyengeségeim is vannak szép számmal ;)