EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal

Petró Zsuzsi

 
 
EMK alapú gyermeknevelést tanítok szülőknek.
 
Három gyermek édesanyja vagyok, naponta szembesülök én magam is a gyermeknevelés nehézségeivel, vívódásaival. Az EMK az általam ismert leghatékonyabb eszköz ahhoz, hogy meghalljuk a bennünk élő szülői hangot és gyermekeink nevelésében ne külső módszerek vélt vagy valós hatékonyságára, hanem önmagunkra és gyermekeinkhez fűződő kapcsolatunkra támaszkodjunk. Iránytű, amely segít eligazodni a gyermeknevelés útvesztőiben.
 
Saját weboldal: www.egyutterzoneveles.hu
E-mail: zsuzsi.petro@gmail.com
 

Milyen végzettségeid vannak?

Közgazdász (BKÁE/Corvinus) és bölcsész (ELTE) diplomám van. Tanultam sok EMK-t, rengeteget pszichológiát olvasok és szeretnék valamilyen végzettséget ezekből is hamarosan.

Melyik településen tartasz képzést?

Elsősorban Budapesten, de nyitott vagyok másra is.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Elsősorban szülőket. Három gyerekkel próbálom naponta használni az Erőszakmentes Kommunikációt, a programjainkon, online közösségeinkben pedig gyakran beszélek más szülőkkel is gyereknevelési problémákról, így leginkább ebben van tapasztalatom.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

Nekem az EMK mindennél nagyobb támogatást ad ahhoz, hogy valóban úgy élhessek, ahogy szeretnék: az embert meglátva önmagamban és másokban (például a gyerekekben), békében, tisztelve és elfogadva egymást. Ezt a békét, ezt a csodát szeretném másoknak is megmutatni.

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Mindig is úgy gondoltam, és amióta saját gyerekeim vannak, biztosan tudom is, hogy minden gyerek egy csoda. Újszülöttként és azután is. Ember. Minden vágyam, hogy segítsem a gyerekeket abban, hogy tiszteletet érdemlő emberekként, együttérzéssel tekintsenek rájuk a szüleik. Minden vágyam, hogy segítsem a szülőket abban, hogy gyermekük iránti együttérzésüket ne homályosítsák el a saját problémáik, a napi feladatok, vagy a gyermekekről alkotott téves elképzeléseik. Az EMK-ban olyan eszközt találtam, ami – úgy gondolom – nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyerek csodáját és az önmagunk és egymás iránti együttérzésünket a mindennapok forgatagában is minél többször, minél mélyebben megélhessük.

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

Nagyon megfogott az a szemléletmód, amely mindenkiben meglátja az embert és azt keresi, ami mindnyájunkat összeköt, nem pedig azt, ami szétválaszt. Mit adott nekem az EMK? Többek között a választ olyan húsz éve gyötrő kérdésekre, mint hogy hogyan szeretnék élni, hogyan érezhetném értelmesnek az életemet és hogy mi leszek, ha nagy leszek.

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Igyekszem EMK-tudatossággal élni a mindennapokban, magamba nézni a legkülönbözőbb helyzetekben. Sokat írok és olvasok, beszélgetek másokkal EMK-ról, problémákról, arról, hogy mi él bennünk. Ezek mind-mind formálják, segítik az utamat a saját tudatosságom felé.

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

Mit tekintesz erőszaknak?

Olyan gondolatot, tettet, ami elválasztja az egyik embert a másiktól.

Mit kínálsz?

Tréninget, klubot, egyéb élő programokat, online tanulási lehetőségeket, közösséget.

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

Az EMK számomra egy szemlélet, egy életfilozófia, nincs az életnek olyan területe, amit ne ezen keresztül próbálnék nézni.

Meghatározó EMK élményed?

Nem tudnék egyet kiemelni. Naponta rádöbbenek önmagam és mások újabb és újabb mélységeire.

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

2012-ben került először a kezembe Marshall könyve, 2013-ban vettem részt az első EMK tréningemen. 2015 óta vezetek csoportokat és írok EMK-ról másoknak is.

Kiktől tanultál?

Rambala Éva, Ike Lasater és Szentpéteri Julianna tréningjein vettem részt "hivatalosan". Ezen kívül számos rendezvényen, workshopon, táborban, beszélgetésben tanultam sokaktól.

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

Rambala Évánál kb. egy évig önfejlesztő csoportban. Ike Lasaternek és Szentpéteri Juliannának egy-egy pár napos tréningjén vettem részt.

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Tóth Szilvivel együtt dolgozunk, napi szinten beszélünk. Rambala Évával rendszeresen, másokkal időnként, főként egy-egy program kapcsán kerülünk kapcsolatba.

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

Azt gondolom, hogy a szülő-gyerek kapcsolat nagyon speciális (az egymást érő döntési helyzetek és a felelősség, a kapcsolatban való állandó jelenlét és szünetnélküliség, valamint a saját szükségleteink időnként végletekig való kimerítettsége miatt, és nem utolsósorban azért is, mert a szülőként önmagunkról alkotott kép kiemelt forrása az önbecsülésünknek is). Számomra a mai napig a gyerekeimmel való kapcsolatban a legnehezebb alkalmazni az EMK-t. Mégis, az utóbbi évek során sok-sok EMK tanulás, gondolkodás, beszélgetés és főleg tapasztalás után kikristályosodott bennem az a szemlélet, ahogyan szülőként is békében tudok lenni önmagammal és a gyerekeimmel is. Azt tartom erősségemnek, a hitelességem forrásának, hogy ugyanazokat a nehézségeket élem meg nap, mint nap, mint a többi szülő, ugyanazok a kétségeim, a vívódásaim, így ugyanazzal a szemmel tudok az EMK-ra és annak gyakorlati megvalósíthatóságára tekinteni, mint ők. És hogy bármilyen reménytelennek tűnik is időnként a helyzet a gyereknevelés útvesztőiben, én látok az EMK-ban valamiféle választ minderre.

Bármi egyéb?