EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal

Giesswein Katalin

Saját weboldal: www.skulpturarbeit.de, www.gemeinsam-zu-frieden.de

Elérhetőség: 00.49.40-5131 8728, Giesswein(kukac)skulpturarbeit.de

Imával a legszebben. A leggyorsabban telefonon és e-mailen keresztül. Előre megbeszélt időben Skypolok is. Emaileket, vagy rögzítőn hagyott üzeneteket amilyen gyorsan csak tudok megválaszolok.

Milyen végzettségeid vannak?

Melyik településen tartasz képzést?

Mindenhol, ahová meghívnak, egyelőre Hamburgban, Münchenben és Ausztriában.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Legkönnyebbemre esik azokat kísérni, akik akarnak továbblépni. Mégis szeretettel várom azokat is, akik lépnének, de nem tudják hogyan. Azokat is, akik azt gondolják, már mindent megtettek, semmi sincs ami segít és mégis eljönnek. Akit a szíve a saját lábán elhoz, az szeretne valamit, és én szívesen lemegyek vele a bányába, vagy először csak a bánya közelébe. Igyekszem mindenkit a saját tempójában menni hagyni. Szóval szerettel várom, aki jön. Az válasszon engem, aki jól érzi magát azzal a gondolattal, hogy egy útszakaszt együtt teszünk meg.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

A tanítás nekem a kapott és megdolgozott ajándékok megosztása és továbbtanulás. Az EMK terjesztése klassz nagy lépésekben támogatja a közösségalapítást. Szívügyem: közösségeket alaPKítani úgy, hogy minden egyes tagja az elhivatottságához hűen a saját tempójában a saját útját járhassa, és egymást ebben támogassuk.

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

A hatalom emberi, keresztény, erőszak mentes használata: megosztása, együttes és egymásra tekintettel levő, békét teremtő alkalmazása. A szeretet – mint legmagasabb cél és boldogság – útjának bejárása.

Az EMK számomra nagyszerű, mert csalhatatlan iránytű a békét teremtő belső tartás megtalálására és fenntartására. Fontos egyúttal említenem, hogy nem sikerül minden élethelyzetben e mércéimnek megfelelően élnem. Azokban a helyzetekben esélyem van további tanulásra.

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

Az, hogy ha sikerül szükségletet (need, Bedürfnis) hallanom, akkor senki soha többé nem tud megbántani, megsérteni. Az, hogy mennyire biztonságban vagyok, ha felvállalom a felelősséget saját boldogságomért. Az, hogy áldozat helyett tevékeny, aktív alakítóvá válok. Az, hogy ha tényleg elkezdem szeretni magam, akkor nem is lehet másképp, mint hogy másokkal is együtt érzek. Az is, hogy válaszokat kaptam sok kérdésemre, amelyekkel könnyebb "nehéz" dolgokat viselni. És még egy csomó más, kérdezz személyesen, szívesen válaszolok.

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Gyakran elolvasom a falamra aggatott, 15 pontból álló vallomást (commitments/Bekenntnisse) Miki Kashtantól. Igyekszem megkülönböztetni a gondolatokat az érzésektől és a stratégiákat a szükségletektől. Rendszeresen találkozom kollégákkal szupervíziós céllal. Résztveszek szemináriumokon és az éves szaktalálkozókon (München, Niederkaufungen).

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

A Hamburgi EMK-egyesület iniciáló és alapító tagja vagyok. Évente kétszer résztveszek a német nyelvűek (open space-workshop-os) találkozóján, figyelemmel kísérem a nemzetközi (angol) és európai (német) EMK-emil-híreket és kapcsolattartást. Nyitott vagyok arra, hol és hogyan tudok gazdagításhoz hozzájárulni azzal, ami a rendelkezésemre áll. És végre jelentkeztem Évánál (smiley), aki szeretettel fogad.

Mit tekintesz erőszaknak?

Minden gondolatot és cselekedetet, ami embereket és élőlényeket az Isten adta szabadságukban és méltóságukban gátol vagy akár csak korlátoz.

Mit kínálsz?

Leginkább veleérző (empátikus) kísérést (coaching). Szívesen a) ismertetem az alapokat, b) indiviuális kéréseket teljesiitve vagy saját témáimat ajánlva szeminárokat, workshopokat és tréningeket tartok. Páldául "szégyen helyett inkább varázs", "bátran mérgedődni", "mindenki egy csónakban - boldogan", etc. Auch Miki Kashtantól tanult "Body-Based-Activity - gyakorlatokat és a Sabine Geigertől tanult Body-NVC-t és Dominic Bartertől tanult Restorative Circles elemeit (vagy az egész szisztémát). Magam is szívesen kreálok személyre és helyzetre szabott gyakorlatokat. Szobrász es művésztanári mivoltomnak megfelelően alkalmazok illetve kreálok könnyebb téralkotó és láthatóvá válási gyakorlatokat is. Ha lesz újra műtermem, akkor a parnerportrét is újra kínálni fogom, ami egy rendkívül hatásos önreflektáló, önfejlesztő és empátia edző módszer.

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

A belső tartásom, a felegyenesedésem és a hajlékonyságom edzésére. Arra, hogy megkülönböztessem a veleérzést a veleszenvedéstől és az utóbbit elkerüljem, mialatt az előbbit gyarapítom. Arra, hogy nehéz konfliktushelyzetekben hidat építsek, melyen emberek egymáshoz találnak, de legalábbis megértik magukat és egymást.

Meghatározó EMK élményed?

Az EMK tanulásakor belém sulykolták: ne gyakorolj a férjeden és a főnöködön (inkább a póstáson meg a haverokon, és mondd meg, hogy …). Nos én a párommal akartam megbeszélni, mi nem megy így tovább, mert szenvedek -- mindezt özönlő könnyek közepette. Erre ő, eléggé a kezdetek kezdetén, mintha sejtette volna, mi közeleg, kitört. Kipakolt, mint még soha. Ez volt A pillanat, amikor azt mondtam magamnak: "Huh, ez az ember most annyira tele van, hogy nem tud, meghallgatni. Vagy csúnyán szétmegyünk, vagy - parkolom az én tartalmaimat, és - én őt meghallgatom". Ez utóbbit választottam. Könnyeim függönye mögül hallgattam és adtam vissza az első bekezdést. Párom hangja lejjeb ereszkedett. "Jól van, csak így tovább" - biztattam magam. Teljes odaadással hallgattam, amit mesélt, a pillanatnyi állapotomat tükröző egyszerű szavakkal visszaadtam, amit hallok, gondosan ügyelve arra, hogy megnevezzem ama szükségleteit, amelyeket a sorai között hallottam, és amelyeket ő nem volt képes tudatosan fölszedegetni. Attól tartva, hogy rámtámad, mert a családjában máig tabu, pontosabban idegen és kimondatlanul tiltott a szükségletek kifejezése, hűen kapaszkodtam az EMK-ban tanultakba. Ő egyre nyugodtabbá vált, érzékelve saját magát és szükségletei szépségét és értelmét. Egy idő után magától érdeklődött az én gondom iránt és meg is értette őket. Tisztelettel váltunk el egymástól. Mindez napsugaras értelemben véve megrendítő, mély élmény és tanulság volt, és is az maradt a mai napig.

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

Marshall és Gabriele Seils beszélgetését már évek óta magammal hordoztam, amikor 2oo7-ben végre elkezdtem tanulni, intenzíven és szünet nélkül. Azóta létem alapjává vált. Tiszta EMK-t 2oo9-ben kezdtem egy kezdő és egy haladó gyakorló csoport vezetésével. Tanítani 2o1o-ben kezdtem.

Kiktől tanultál?

Hát, mindenkit nem akarok itt felsorolni, mert nagyon hosszú lenne. Hannah Hartenberg, Gerhard Rothhaupt, Kirsten Kristensen, Dominic Barter, Miki Kashtan, Arnina Kashtan, Klaus Karstädt, Gabriele Reinwald, és még nagyon sokmindenkitől, a honlapomon felsorolom őket.
Igazából többé kevésbé minden embertársaimtól. Óriási tanaraim a gyerekek, és azok által is tanulok, akik a kíséretemet igénybe veszik, nagy hálát érzek mindenért, amit együtt élünk meg. És azoktól is - a sorsviselésük iránti alázatteli elismeréssel és köszönettel -, akiktől olyasmit élek meg, amiről megállapiitom, hogy ezt én pont iigy soha nem akarom csinálni. Krisztustól, Momótól, Ghanditól és Mandélától, ...

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

Három évig hetente gyakorló estéken, havonta hétvégi workshopokon vettem részt, míg végül aszisztáltam. Aztán éves, hétvégi és hetes szemináriumokat s továbbképzéseket látogattam, végül egy IIT-t. Majd magam is tartottam gyakorló estéket kezdőknek és haladóknak, workshopokat, míg az akkreditáció keretén belül újra aszisztensként dolgoztam. Telefon-, Skype- és praxisban való coaching alkalmával is sokat gazdagodtam. Végül is szobrászi műveim voltak az elsők, akik megmutatták, mikor vagyok erőszakos és mikor erőszak mentes. Ezt csupán szavakba kell önteni és kész a mű.

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

hm. sokkal szakmait, egynémelyükkel személyeset is. A megválaszoláshoz segítene tudnom, ki miért szeretné ezt tudni, kinek hogyan segít erre való válaszom. Kérdezz személyesen.

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

a) Elsősorban az empátiás odafigyelő meghallgatást. b) Rögtön ebből következően azt, hogy a „farkas zÖRDÖGéseiben” megtalálom az „aranyat”. És én nagyon szeretem a farkasordítást lefordítani zsiráfönellátásra. c) Szeretek párokat és férfiakat kísérni. Magam szívesen vagyok nő-ember, és mivel férfiak között nőttem fel, sokat láthattam a férfi-emberek szépségéből, abból, amit sajnos a mi társadalmunkban inkább elrejtenek, mert nem kapnak iránta megértést és érte értékelést. Szeretem a nő-emberi lényem szívbéli odahallgatását férfiak szolgálatába állítani, mert a férfi-embereknek is jót tesz a szabadon hagyó női melegség, mint ahogy minden gyermek az első hét évben a mama után sír, ha baj van. Tiszta szeretettel ajánlom az odafigyelésemet minden szexualitás nélkül, amelynek ebben a kísérői kapcsolatban - ami engem illet - semmi helye.

Bármi egyéb?

Az anyanyelvem magyar, az apanyelvem német, angolul - szövegtől föggően - sajnos csak 40-90-%-ot értek. Magamban vagyok otthon a föld minden pontján, minden nemzettől szeretek elképesztően klassz dolgokat tanulni. Szeretek mindent gyűjteni, ami méltóságteljes emberi életet tesz lehetővé és szépíti, pl. nyelv, gondolatok, dalok, táncok, konfliktusoldó módszerek (Restorative Circles nach Dominic Barter). Egyik kedves jelmondatom egy svéd mondás: "Szeress akkor, amikor a legnehezebb, mert akkor van rá a legnagyobb szükségem". Isten hozott, Isten áldjon!