EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal
Oktató képzései...

Karmazsin Éva

Néhány évvel ezelőtt elementáris erővel hatott rám a következő mondat: " A világ, amelyet magad körül látsz, a kommunikációd eredménye."

Hogy ez mennyire így van, arra akkor jöttem rá, amikor erőszakmentes kommunikációt kezdtem tanulni. Ennek már 13 éve.

Azóta az EMK által bejárt út vált a legjelentősebb, és legeredményesebb önismereti utammá.

Először megtanultam, miként vállaljak felelősséget az érzéseimért és szükségleteimért. Majd bátorságot merítettem, és elkezdtem ki is fejezni ezeket. Közben ráébredtem, hogyan lehet  ténylegesen odafigyelni mások kommunikációjára, és lassacskán eligazodtam a szavak dzsungelében.

S az utam hatalmas ajándékaként: a megértés után megérkezett számomra önmagam, és mások elfogadása is!! Ma már ez a benső békém alapja.

Egyetlen EMK-ra fordított perc sem volt hiábavaló. Az út örömteli és fájdalmas felismerések garmadáját tartogatta, és tartogatja a mai napig.

 

Elérhetőségeim: eva.karmazsin@gmail.com

06 20 975 76 79

Milyen végzettségeid vannak?

Budapesti Tanítóképző főiskola – tanító, Első Magyar coach társaság – coach, és sok-sok önismereti kurzus

Melyik településen tartasz képzést?

Elsősorban Budapesten.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Tanítottam már EMK-t gyerekeknek, felnőtteknek, nőknek, férfiaknak, és a cégeknél különböző munkakörben dolgozóknak egyaránt. A korhatárt most a fiatal felnőtteknél húzom meg alul - felső korhatár nincs.

Fontos érték számomra a derű és a humor. Örülnék, ha azok választanának engem, akik tudnak derülni - saját magukon is.

Sokáig azt gondoltam, hogy az EMK véresen komoly dolog. Mostanában hatalmasakat nevetünk a tréningeken.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

Mert olyan világról álmodom, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik és elfogadják egymást. Hiszem, hogy meg lehet teremteni ezt az új világot. De az út a kommunikációnk tudatosításán keresztül vezet.

Elképesztő, mennyi olyan szituációval találkozom a munkám során, amikor az emberek elbeszélnek egymás mellett, félreértenek dolgokat, megsértődnek egy szó miatt, feltételeznek másokról valamit, nem vállalják a véleményüket, vagy nem tudják, hogyan fejezzék ki azt.

Ha az emberek ismernék az erőszakmentes kommunikációt, egyértelműen ki tudnák fejezni, mi van velük az egyes szituációkban. Önmagukat képviselnék, úgy, hogy szándékukban áll valóban meghallgatni és meghallani a másik felet is! Ezekkel a készségekkel esélyünk van arra, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyek mindegyik félnek megfelelőek.

Az EMK életszemlélete békés, harmónikus, szeretetteli világot kínál. És én ilyenben szeretnék élni!

 

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Az én küldetésem: az élet igenlésének, az élet ünneplésének a képviselete. Szeretnék segíteni az embereknek abban, hogy boldogok legyenek, és élvezzék ezt a csodálatos ajándékot: az életüket.

Küldetésembe  az EMK képviselete tökéletesen beleillik, mert az EMK nem „kedves” embereket, hanem önmagukat felvállaló embereket képez. Olyanokat, akik tisztában vannak azzal, hogy teremtenek. És felvállalják a felelősséget sorsuk alakulásáért.

A módszer azért remek, mert  megmutatja, hogy milyen sokféle módon érhetjük el a céljainkat. Nem kell semmihez sem ragaszkodnunk! Hiszen minden szükségletünk kielégítésének számtalan módja van. Az EMK tudatosítja, hogy szabadon cselekedhetünk. Nem vagyunk áldozatok. Addig kérhetünk újra és újra, amíg el nem érjük a teljes elégedettséget.

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

Meghatározó élményem volt, amikor a tanulási folyamatom elején azt a feladatot kaptuk, hogy beszéljünk magukról 10 percig, míg a társunk nem szólt egy szót sem, egyszerűen csak figyelt, és hallgatott minket.

Kb. 3 perc múlva eleredtek a könnyeim, mert az volt az élményem, hogy rám még így, nem figyelt senki.

Megszületett bennem az igény, hogy mindig ilyen minőségű figyelmet szeretnék kapni, és adni is.

( érdekes, hogy azóta már sok ügyfelem mondta ugyanezt nekem, mint amit akkor én ott átéltem. " Így még soha senki nem figyelt rám." )

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

A legtöbbet abból fejlődök, hogy csoportokat tartok.

Az alap tanfolyam gyakorlataiból mindig azokat tartom meg, amelyek a leghatékonyabb megértést hozták.          A gyakorló csoportjaimra kreatívan találok ki új feladatokat.

De rengeteget profitálok abból a havi egyszeri találkozóból is, ahol a trénerképzős társaimmal gyakorolunk.

Valamint: ha külső-benső konfliktust élek át, használom az EMK-t. Vagyis leülök, és megírom a saját 4 lépéses én-üzenetemet.

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

Nincs kapcsolatom a központtal.

Mit tekintesz erőszaknak?

Erőszaknak a tudatosság hiányát tekintem. Amikor valakinek nincsen más eszköze kifejezni saját szükségleteit, csak úgy, hogy másokkal „erőszakos”. Vagyis minősít, kritizál, másokat okol a kialakult helyzetért.

Sok olyat is tapasztalok, amikor valaki önmagával "erőszakos". Vagyis önmagát hibáztatja. S hosszasan rágódik rajta, hogy mit kellett volna másképpen tennie. Ez pusztító a testére-lelkére-szellemére egyaránt.

Mit kínálsz?

Erőszakmentes kommunikáció alap tanfolyamokat és gyakorló csoportokat magán embereknek, és céges munkahelyi közösségeknek.

Egyéni coachingokat, amelyeken a hagyományos coaching-eszközöket ötvözöm az EMk empatikus figyelem módszerével. Ezt azért teszem, mert a tapasztalataim azt tudatosították bennem, hogy addig, amíg valaki nem kap megértést arra az érzelmi állapotra, amiben van, nem képes arra, hogy bármit is másképpen lásson. Ilyenkor még a hagyományos coaching kérdések nem működnek.

Mediációt párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati konfliktusok esetére.

És a legújabb forma: Párkapcsolat-megújító tábor! Délelőtt elmélyülünk az EMK-ban, délután és este pedig könnyű, tábori programokat élünk át.

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

 Az EMK-t tartom a leghatékonyabb önismereti módszeremnek. Bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben alkalmazhatom az életemben. Az életem minden kapcsolatában használom.

Bebizonyosodott számomra, hogy egyetlen ember tudatossága elég ahhoz, hogy a kapcsolat változzon, javuljon. Mióta gyakorlom, mélyebbé, szeretettelibbé, harmónikusabbá váltak a kapcsolataim. a családomban, a munkámban, a barátságaimban egyaránt.

Meghatározó EMK élményed?

Marshall Rosenberg 9 napos intenzív szemináriuma, ahol ráébredtem, hogy mennyire félek kapcsolódni az emberekkel, és elhatároztam, hogy ezen változtatok. Sikerült.

Ezen a szemináriumon Marshall 70 éves volt, és 9 napon át energikusan, derüsen, intenzíven vezette foglalkozásokat. Valaki megkérdezte, hogyan csinálja ezt? Ő azt válaszolta: " Mindig a jelen pillanatban vagyok. A jelenben lenni egyáltalán nem fárasztó.  Sőt! A jelenlét feltölt engem! "

Azóta ezt én is megtapasztaltam már. Isteni recept!

Valamint Szentpéteri Julianna minden tréningje, amin részt vettem.

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

13 éve része az életemnek az EMK. 6-7 éve tanítom intenzíven.

( annyira lelkesedtem érte, hogy sokáig barátságból tettem )

Kiktől tanultál?

Ruczek Évától, Rambala Évától, Marshall Rosenbergtől, Jónai Éva Havától, Szentpéteri Juliannától, Strasszer Katától, Redő Julitól.

A trénerképzős társaimtól.

És minden egyes tréning-résztvevőmtől.

Külön szeretném megköszönni a családom tagjainak azt a sok-sok segítséget, amit a tanulásomhoz adtak.         A család a legjobb tanuló és gyakorló-terep.

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

Ruczek Évánál : két napos tréningen voltam,

Rambala Évánál : másfél évig tanultam.

Részt vettem Marshall Rosenberg utolsó magyarországi 9 napos intenzív szeminárium - 2006-ban.

Jónai Éva Havához : Tematikus hétvégi tréningekre jártam,

Strasszer Katától és Redő Julitól egy 30 órás képzés keretében tanultam.

2006-tól folyamatosan: Szentpéteri Juliannánál tanulok: alap-, és haladó képzésen, gyakorló körökön, tréner-képzésen, tréneri találkozókon.

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Szentpéteri Juliannával, Szalay Zsanett Pynkyvel, Stern Szilvivel , Redő Julival, Strasszer Katával.

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

Erősségem: a tudatosítandó anyag logikus felépítése,

sok kommunikációs példa,

a jelenben felbukkanó témák azonnali feldolgozása,

ill. a törekvés arra, hogy a tanfolyamon mindenkinek fejlődjön az önismerete is.

Jó a memóriám. Hosszú ideig emlékszem arra, hogy ki, mit mondott, milyen témákon dolgozott. S ezt felhasználom a tudatosítási folyamatokban.

Bármi egyéb?

Hálás vagyok Marshallnak, hogy kitalálta, és követhetően adta át ezt a módszert a világnak.

Amikor valóban elsajátítottam, rájöttem arra, hogy megtaláltam, amit kerestem. Nem kell több önismereti módszerben elmélyednem, mert az EMK mindent tartalmaz. Aki tudja használni, bármilyen helyzetben segíteni tud magán. És másokon is.

Köszönöm mindenkinek, aki valaha is időt áldozott arra, hogy megértse az EMK üzenetét! Hiszem, hogy a béke és a harmónia az EMK által ( is ) terjed a világban.

Hálás és meghatott vagyok, hogy létezik ez a közösség. Azt tapasztalom, hogy az EMK áldás mindenkinek, aki a közelébe kerül.

Kevesen vagyunk trénerek. Gyertek! Tanuljatok! És adjátok tovább!