EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal

Rambala Éva

Az Erőszakmentes kommunikáció tanulásával, gyakorlásával és tanításával megtaláltam az utat, hogy azt az életet éljem, amit a lelkem mélyén szeretnék.

Tapasztalatom szerint, ha egy közösségben mindannyian egyre őszintébben, bárki kritizálása nélkül szeretnénk elmondani hogy vagyunk egy adott helyzetben, és meghallgatjuk egymást is, akkor az életerő erősebben áramlik.

Ez nem jelenti a problémák szőnyeg alá söprését, hanem azt, hogy minden konfliktus egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egymáshoz közelebb kerüljünk. Örömmel várlak ebben a folyamatban.

További részletek: Rambala.hu/rólam

Elérhetőség: info(kukac)rambala.hu

Saját weboldal: www.rambala.hu

Milyen végzettségeid vannak?

Melyik településen tartasz képzést?

Ahova meghívnak, a saját képzéseimet elsősorban Budapesten szervezem.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Téged ! Főleg, ha szeretnél változtatni a kommunikációdon. Ha nem, akkor is örömmel látlak, mert abban bízom, hogy sikerül mutatnom valamit ami annyira megtetszik, hogy elindulsz ebbe az irányba.

Eddig sokat dolgoztam informatikusokkal, pedagógusokkal. Miután "ugyanazt" tanítom évek óta, a változatosságot abban élem meg, hogy különféle (a társadalom eltérő réteigeiből, csoportjaiból érkező) emberekkel találkozom.

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

A saját fejlődésem érdekében. Képessé válni egyre több helyzetben őszintén, a másik kritizálása nélkül megnyilvánulni, egyértelműen kitenni a határaimat, és empátiával viszonyulni azokhoz is, akik nem az értékrendem szerint nyilvánulnak meg.

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Egyre több szívből jövő, őszinteségre épülő, szeretetteljes kapcsolatot kialakítani és fenntartani. Ezidáig nem találtam ennél hatékonyabb "eszközt" a megvalósításhoz.

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

"A jó kislányság egyetlen jutalma a depresszió!" "Ha valami nem tetszik mondd ki, anélkül, hogy bárkit is kritizálnál!" - mondatok Marshall Rosenbergtől

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Amikor elégedetlen vagyok a megnyilvánulásommal, igyekszem időt szánni arra, hogy átgondoljam és leírjam mit is szerettem volna mondani. Előre felkészülök nagy kihívást jelentő beszélgetésekre. Legjobb tudásom szerint igyekszem visszajelzést kérni, főleg a gyakorlottabb emberektől. Baráti kapcsolatokat igyekszem tartani tapasztalt kollégákkal. Évente egyszer meghívom egyiküket, hogy ne csak én, hanem az itthoni érdeklődők is tanulhassanak tőlük.

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

Akkreditált tréner

Mit tekintesz erőszaknak?

Amikor valami olyat teszek, ami nem szívből jön.

Mit kínálsz?

Csak Erőszakmentes kommunikációs tréninget tartok néha erre épíülő mediációt és egyéni foglalkozást, a csak nálam tréningen jártaknak.

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

Igyekszem mindig ezen szemléletmód alapján gondolkodni, és viselkedni, persze néha elragadnak az érzéseim.

Meghatározó EMK élményed?

Valamikor nagyon régen elveszítettem a tudatos kapcsolódást az érzéseimmel. Egyszer amikor életemben először, az egyik képzésen halált megvető bátorsággal feltettem a kezem és elmondtam magamról valamit, ami nagyon fájt, úgy tűnt, mintha Marshall a velőmbe látva megértette volna azt is, amit nem mertem kimondani. Elsírtam magam... iszonyatos kiszolgáltatottságot éltem meg. Emlékeim szerint talán az óvodában sírtam utoljára több ember előtt. Felnéztem és megdöbbenve tapasztaltam, hogy nem szakadt rám a plafon (ami igen nagy szerencse, mert a múlt század elején épülhetett a 4 emeletes bérház :), és a többiek egy kicsit nagyobb szeretettel néztek rám. Ezekben a pillanatokban sikerült kilépnem a saját börtönömből és elindulni a lelki fejlődés útján. Sokat botladoztam - néha még most is elbotlok, körbe-körbe járok egy ideig - de alapjaiban haladok. Mára már tudom, hogy Marshall ott, akkor "csak" meghallotta a történetem mögött lévő érzéseket és szükségleteket. Másik meghatározó élményem néhai Jónai Éva Havával történt, akivel a konyhájában vitatkoztunk. A feszültséget vágni lehetett volna. Majd egyszer Hava szájából visszahallottam a mondataim és a legnagyobb megdöbbenésemre megkönnyebbülést éreztem. Abban a pillanatban jöttem rá, hogy sokkal fontosabb volt, hogy megéljem a megértést, mint az akaratom érvényesítése. A fenti két eset óta tudom, hogy az empátia gyógyíthat akkor is, ha valaki azt művészi szinten alkalmazza, és akkor is, ha kezdőként könyvszerint.

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

1996 nyarán mentem el az első emk képzésre és 1999 ősze óta az egyetlen jövedelemforrásom, hogy Erőszakmentes kommunikációs képzéseket tartok.

Kiktől tanultál?

Marshall Rosenberg, Darold Milligan, Towe Widstrand, Anne Bouritte, Chris Rajendram, a családomtól, barátaimtól és a legtöbb tréningrésztvevőmtől. Örök hála mindenkinek!

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

1996-tól igyekeztem minden itthoni tréningen részt venni. 1999-től öt évig együtt éltem Marshallal, így évente legalább 100 tréningjén részt vettem. Azóta évente legalább egyszer elmegyek egy kollégám tréningjére.

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Minden akkreditált trénerrel, akit eddig megismertem. /Towe Widstrand, Irmtraud Kauschat, Shona Cameron, Miki Kasthan, Elżbieta Więcław, Carl Plesner/

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

A töretlen fejlődési szándékom, valamint e szemléletmódba vetett hitem, az 1999 óta összegyűjtött tanítási tapasztalatom, azt, hogy megtanultam erről a témáról előadást tartani, egyre nagyobb sikerrel.

Bármi egyéb?

-