EMK Közösségi Oldal
Bejelentkezés Oktatók Konzultációk Tréningek Főoldal

Tóth Szilvia

EMK alapú gyermeknevelés témakörében tartok tréningeket, klubokat, építek közösséget. 

Hiszem, hogy ha a szülőknek segítséget tudunk nyújtani abban, hogy ne a vesztes-nyertes csatákban gondolkodjanak, és segítjük őket, hogyan tudják békésen, erőszakmentesen megoldani a "zűrös helyzeteket", akkor ezzel nagyon sokat tettünk mindenki jóllétéért.

 

Weboldal: www.egyutterzoneveles.hu

Facebook: www.facebook.com/egyutterzoneveles

Ide írhatsz nekem: szilvi@egyutterzoneveles.hu

Milyen végzettségeid vannak?

A végzettségem magyar nyelv- és irodalom, gépírás- gyorsírás szakos tanár.

Egyéb képződéseim: Thomas Gordon PET tanfolyam (kezdő, haladó), Agykontroll, EFT (érzlemi felszabadítási technika), pszichológiai asszisztens, és sok-sok erőszakmentes kommunikáció :)

Melyik településen tartasz képzést?

Elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében, de szívesen megyek vidékre is.

Kiket vársz? Mit gondolsz arról, hogy kik válasszanak téged?

Elsősorban szülőket, illetve családalapítás előtt állókat.
Bár azt gondolom, nincs az életnek olyan szegmense, amely nem tehető szebbé az EMK használatával, én az erőszakmentes kommunikáció és gyermeknevelés témát tekintem "szakterületemnek". A gyermekeim egészen kicsik voltak, amikor megismerkedtem az erőszakmentes kommunikációval, ők most már kamaszok, így gyakorlatilag kis gyerekkortól egészen kamaszkorig rendelkezem e téren tapasztalatokkal.  

Miért fontos a számodra az Erőszakmentes kommunikáció tanítása?

Az erőszakmentes kommunikáció nekem nem egyfajta kommunikációs mód, hanem életszemlélet.

Az életem minden területén a békére törekszem és hiszem, hogy az erőszakmentes kommunikáció használatával, átadásával én magam is hozzájárulok egy békésebb, kiegyensúlyozottabb világ megteremtéséhez. 

Hiszek abban, hogy a szülők az emk megismerésével, használatával túllátnak a vesztes-nyertes játszmákon és segítséget, eszközt kapnak ahhoz, hogy egy konfliktushelyzetben megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek mindkét (vagy adott esetben több) fél szükségleteit kielégítik. 

Mi a küldetésed? Mi a helye a küldetésedben az EMK-nak?

Világbéke. 

A világ alapvetően békés, szeretteli. Az önmagunkhoz (és egymáshoz) való visszataláláshoz elképzelni sem tudok alkalmasabb eszközt az erőszakmentes kommunikációnál. Minél többet foglalkozom vele, minél több embernek mutatom meg, annál többet tettem a világbékéért.

Mi ragadott meg az Erőszakmentes kommunikációban (EMK)? Mit adott neked?

A választás szabadságát.

Békét, lelki gazdagságot, kapcsolódást, barátokat, az örömtelibb életet, motivációt, perspektívát, értelmet, tanulást, stb., stb., stb. 

Mit teszel a saját EMK fejlődésed érdekében?

Két kamasz gyermeket nevelünk, kell ennél több? :)

A tréfát félretéve a mai napig járok tréningekre, nézek videókat, olvasom a könyveket, írok zsiráfnaplót. Weboldalunkon és facebookon oldalunk rendszeresen saját családi történeteinken keresztül mutatjuk be az erőszakmentes kommunikáció használatát a gyakorlatban. 

Igazából az egész életem gyakorlás. Kapcsolódom másokkal, kapcsolódom magammal, tudatosan használom az EMK eszközeit legyen szó köszönetnyilvánításról, szeretet kifejezéséről, düh kezeléséről, vagy bármiről. Összefonódtunk...

 

A nemzetközi EMK központtal való kapcsolatod

Velük még nem kapcsolódtam :)

Mit tekintesz erőszaknak?

Tágan értelmezve: mindent, ami nem szeretetből indul akár mások, akár magam felé.

Szűkebben: erőszaknak tekintem azt, amivel tudatosan/tudattalanul fájdalmat (fizikai vagy lelki) okozok magamnak vagy másoknak. 

Mit kínálsz?

Tréningeket, klubokat, közösséget.

Mire használod még az Erőszakmentes kommunikációt?

Nekem ez több egy kommunikációs módszernél, ez nekem életszemlélet. Így tehát az egész életemre :)

Meghatározó EMK élményed?

Folyamatosan meghatározó EMK-élményeim vannak. Ha egyet ki kell emelnem, talán arra a pillanatra emlékszem még most is libabőrösen, amikor rájöttem, hogy igen, ez az EMK segítségével nincsenek többé vesztes-nyertes csaták. És az is, amikor rájöttem, hogy akármennyire is nem vettem tudomást egy ideig a szükségleteimről, azok mégiscsak ott mocorognak bennem. És az is, amikor először jött automatikusan, hogy a konfliktusban a másik fél szükségletét nézzem meg. Ja, meg az, amikor a gyerekek először megjegyezték, hogy "Anya, ez nem volt zsiráfos!". Tovább is van, mondjam még?

Mikor találkoztál vele, mióta része az életednek és mióta tanítod?

2010-ben kezdtem el tanulni és 2014 óta tanítom.

Kiktől tanultál?

Rambala Éva, Szentpéteri Julianna, Christlin Rajandram S. J., Godfrey Spencer

 

Mikor milyen formában tanultál Erőszakmentes kommunikációt?

Alapképzés, EMK trénerképzés, nyári táborok, egy- és többnapos tréningek

Az EMK tanítók közösségéből kikkel tartasz szakmai és emberi kapcsolatot?

Rambala Éva, Petró Zsuzsi, Szentpéteri Julianna, Garamvölgyi György, Lánczos Andi, Biczók Zsófi, Pataki Katalin, Sőregi Kati

Te mit tartasz az erősségednek az Erőszakmentes kommunikáció használatában és megosztásában?

Azt, hogy nap mint nap terepen vagyok :)

A családban, baráti körben sok-sok kisebb-nagyobb gyermek van, illetve a kamasz lányaim is napi szinten gondoskodnak a fejlődésemről, tanulásomról. Sok-sok szülővel vagyok kapcsolatban mind szakmailag, mind a magánéletemben, így valóban életszerű, gyakorlatias tapasztalatokkal rendelkezem.

Bármi egyéb?

Nagyon örülök, hogy érdeklődsz az erőszakmentes kommunikáció iránt és remélem, neked is sokat segít majd, hogy elérd a céljaidat! 

Ne feledd:

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)